Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

aug 2016 Hoe, wanneer en waarom het Europees aanrijdingsformulier invullen?

Bij een verkeersongeval met gewonden ben je verplicht de politie er bij te roepen. Zij doen de vaststellingen.
Bij een verkeersongeval met stoffelijke schade en als de betrokken bestuurders niet akkoord geraken, roep je best de politie ter plaatse. De politie zal helpen bij het invullen van het Europees aanrijdingsformulier of zij zal, afhankelijk van de situatie, zelf de vaststellingen doen.
Bij een verkeersongeval met stoffelijke schade en als de betrokken bestuurders akkoord gaan, komt de politie niet ter plaatse. De bestuurders vullen het Europees aanrijdingsformulier in.
Het Europees aanrijdingsformulier (ook wel ongevallenformulier of EAF genoemd) is belangrijk bij de afhandeling van de schadeclaim door de verzekeringen. Zorg dat er altijd minstens één formulier in je auto ligt. Vul bij een aanrijding het formulier zo rustig, gedetailleerd en objectief mogelijk in. Zo kan je kostbare tijd winnen en vermijd je gerechtelijke stappen bij het afhandelen van het ongeval.

Hoe het aanrijdingsformulier invullen?
-    Voertuig A – Voertuig B:

Vul eerst de gegevens van de tegenpartij in. Noteer zeker het merk en type voertuig, de nummerplaat, de verzekeringsmaatschappij en polis nummer en de geldigheidsduur van de groene kaart. Controleer of de gegevens op de groene kaart overeenkomen met die van het voertuig. Vul dan je eigen gegevens in.

-    De situatie – schets:

De schets van het ongeval is voor de verzekeringsmaatschappij zeer belangrijk. Maak deze daarom zo overzichtelijk en eenvoudig mogelijk. Het is belangrijk dat je de breedte van de weg en de as van de weg duidelijk aangeeft. Je tekent de voertuigen als rechthoeken en duidt de voorkant van elk voertuig aan. Met A en B geef je aan welk voertuig van jou is en welk van de tegenpartij. Met pijlen duid je aan wanneer het voertuig in beweging was, dus niet bij stilstand. Teken ook eventuele verkeersborden of –lichten.

-    Toedracht:

In kolom 12 moet je door vakjes aan te kruisen de toedracht van het ongeval aangeven. Je kruist hier alleen de vakjes aan die voor jouw voertuig van toepassing zijn. De tegenpartij kruist aan de andere zijde van de kolom de vakjes voor zijn voertuig aan.

-    Getuigen:

Inzittenden zijn nooit onafhankelijke getuigen. Zijn er objectieve getuigen, noteer dan hun naam en contactgegevens bovenaan bij punt 5.

-    Ondertekening:

Als je beiden akkoord bent over de omstandigheden, dan wordt het aanrijdingsformulier door beide partijen ondertekend. Opgelet: op een volledig ingevuld en ondertekend aanrijdingsformulier mag niets meer gecorrigeerd worden. Kom je niet overeen met de tegenpartij, dan kan je best de politie erbij vragen.
Op de achterkant van het aanrijdingsformulier kan je extra opmerkingen toevoegen.

-    Foto’s:

Neem foto’s van het ongeval en van de plaats. Denk ook aan remsporen, brokstukken,…

-    Het EAF bezorgen aan je verzekeringsmaatschappij:

Je hebt acht dagen tijd om je ingevuld aanrijdingsformulier aan je verzekeraar te bezorgen.

Samenvatting en tips

•    Meerdere formulieren in je wagen zijn handig. Bijvoorbeeld wanneer je met meer dan één tegenpartij in botsing komt. Zorg ook voor een balpen in je wagen.
•    Spreek duidelijk op voorhand af wie voertuig A en voertuig B is op het formulier. Als er meerdere voertuigen betrokken zijn, vul je met elke tegenpartij een EAF in.
•    Schrijf duidelijk, gebruik hoofdletters en vermijd doorhalingen. Gebruik een balpen (geen potlood of stift).
•    Duid duidelijk aan waar je voertuig beschadigd is en omschrijf de zichtbare schade.
•    De schets is belangrijk. Teken deze daarom zo nauwkeurig mogelijk. De ruitjes helpen om bepaalde verhoudingen te respecteren.
•    Vergeet niet om op de schets gegevens te vermelden zoals richtingaanwijzers, verkeersborden, signalisatielichten, straatnamen, eventuele hindernissen,…
•    Zorg dat voertuig A en voertuig B correct zijn aangeduid op de schets.
•    Belangrijk is, als je niet akkoord gaat met de opmerkingen van de tegenpartij of als je niet begrijpt wat zij bedoelt, dat je je eigen opmerkingen duidelijk omschrijft in het vak ‘mijn opmerkingen’. (Je kan  de politie erbij vragen indien je niet tot een akkoord kan komen met de tegenpartij of als deze weigert om het formulier in te vullen).
•    Doe geen uitspraken over verantwoordelijkheid. Je enige taak is om het ongeval zo nauwkeurig mogelijk te omschrijven.
•    Neem je tijd om de verklaring van de tegenpartij zorgvuldig na te lezen voor je het formulier ondertekent. Laat je niet opjagen.
•    Schrijf of verander niets meer op het formulier als je het beiden ondertekend hebt.
•    Elke bestuurder houdt een exemplaar en overhandigt dit aan zijn verzekeraar. Een kopie voor jezelf nemen is altijd aan te raden.

Het aanrijdingsformulier is in alle Europese landen identiek. Als je een ongeval hebt in een ander Europees land, kan je het formulier dus eenvoudig invullen, ook al ben je de taal van het land niet machtig.

Bronnen