Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

mei 2024 Ronddolende demente personen, wat kan je doen als je partner, familielid, … vermist is?

De groeiende vergrijzing brengt ook een toenemend aantal mensen met dementie met zich mee. Eén van de mogelijke risico’s bij dementie is dat deze personen de woning of verblijfplaats verlaten en verdwaald raken. Wat kan je doen om het risico op weglopen te verminderen? En wat kan je doen als je partner, familielid, vriend, … vermist is?

Hoe het risico op weglopen beperken?
  1. Raadpleeg de huisarts als je merkt dat je partner, familielid of vriend begint rond te dwalen en er nog geen diagnose van dementie is gesteld.
  2. Beperk het risico op weglopen door bijvoorbeeld de buitendeuren op slot te doen. Bewaar sleutels op een vaste plaats. Verberg de buitendeur achter een gordijn zodat deze de dementerende minder uitnodigt om het huis te verlaten. Voorzie een veilige omheining rond de tuin.
  3. Geef de persoon met dementie een gsm mee die aan staat als hij het huis verlaat en leer hem hier mee werken. Gebruik een eenvoudig model.
  4. Neem een kopie van de identiteitskaart en stop deze samen met een adreskaartje in de meest gebruikte jassen of kledingstukken. Het rijksregisternummer kan de zoekprocedure versnellen.
  5. Label kleding met naam en contactgegevens en bewaar een kopie van de identiteitskaart op een vaste plaats.
  6. Laat de persoon met dementie een armbandje dragen met hierop zijn naam, geboortedatum en telefoonnummer van een contactpersoon.
Wat doen als je partner, familielid, vriend of woonzorgbewoner vermist is?
  1. Zoek in de woning/woonzorgcentrum: begin met het doorzoeken van de eigen woning/woonzorgcentrum, kijk ook in kleine ruimtes zoals toiletten en bergingen. Personen met dementie verstoppen zich vaak.
  2. Controleer de omgeving: Kijk ook in de directe omgeving van de woning/woonzorgcentrum, zoals de tuin, garage en tuinhuisje.
  3. Informeer bekenden: Informeer familie, vrienden, kennissen, buren en medebewoners om te checken of de vermiste persoon mogelijk bij hen is.
  4. Bel de politie op het noodnummer 112: Als je de persoon na 20 minuten nog steeds niet hebt gevonden, bel dan onmiddellijk de politie via het noodnummer 112 en geef duidelijk aan dat het om een persoon met dementie gaat.
  5. Blijf bereikbaar: Zorg ervoor dat een contactpersoon altijd bereikbaar is voor de politie tijdens de zoekactie.
  6. Thuis blijven: Blijf thuis tijdens de zoekactie van de politie, zodat je de vermiste persoon kunt opvangen als hij terugkeert.
  7. Begripvol zijn: Blijf rustig en begripvol als de vermiste persoon terugkeert. Benadruk dat je bezorgd was en blij bent om hem weer te zien.
  8. Meld de terugkeer: Vergeet niet om de politie op de hoogte te brengen via het noodnummer 112 zodra de vermiste persoon weer thuis is.
Bronnen