jul 2016 Deze tips kunnen helpen om een fietsdiefstal te voorkomen
De vakantie staat voor de deur en hopelijk ook het goede weer. Niets leuker om met de fiets naar het centrum te komen, door de winkelstraat te wandelen en een terrasje te doen. Maar het is geen happy end als je daarna merkt dat je fiets er niet meer staat. Naast de zogenaamde gelegenheidsdieven zijn er tegenwoordig ook bendes die zich gespecialiseerd hebben in het stelen en doorverkopen van fietsen. Met een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen kan je het fietsdieven moeilijk(er) maken. Een fietsdiefstal voorkomen, is beter dan er één te moeten aangeven.
Deze tips helpen je alvast aardig op weg om dieven stokken in de wielen te steken.
- Zet je fiets bij voorkeur op een plaats waar voldoende sociale controle is. Zorg er wel voor dat je fiets andere weggebruikers niet hindert, zet hem dus niet op het voetpad, voor de ingang van een winkel, …
- Doe je fiets altijd op slot, ook al ben je maar even weg.
- Leg je fiets op twee manieren vast. Op de meeste fietsen zit standaard een slot. Doe dit ALTIJD vast. Maak vervolgens met een beugel- of kettingslot je fiets met de kader en voorwiel vast aan een fietsrek, paal, …om te voorkomen dat men je fiets kan oppakken en inladen.
- Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Toebehoren zoals een fietspomp, fietscomputer, drinkbus, afneembare verlichting, …haal je best van je fiets als je hem voor langere tijd parkeert.
- Laat je fiets labelen. Je rijksregisternummer wordt geprint op een speciaal label dat op je fiets wordt gekleefd. De code is uniek en aan de hand van dit nummer kan de politie een ‘gevonden’ fiets terug aan de rechtmatige eigenaar bezorgen.
- Een ‘gepersonaliseerde’ fiets is ook minder aantrekkelijk voor dieven. Een paar opvallende stickers die moeilijk te verwijderen zijn, kunnen al voldoende zijn.
- Stel een goede beschrijving van je fiets op en maak foto’s. Vermeld soort fiets, type fiets, kleur, merk, versnellingen, framenummer, … Zo heb je een goede beschrijving mocht je fiets gestolen worden.
- Doe altijd aangifte van fietsdiefstal. Dit kan persoonlijk op het politiekantoor of online via .
Welk fietsslot kiezen?
- Framesluitingen (gemonteerd op het frame): een hoefijzerslot (ook wel ‘ring-‘ of ‘spaakslot’ genoemd) of een stuurslot zitten vaak standaard op de fiets. Deze sloten geven een beperkte veiligheid en beletten niet dat de dief de fiets kan opladen. Daarom raden we aan om dit slot te gebruiken voor korte parkeertijd bijvoorbeeld om een brood te halen bij de bakker, vlug iets binnen te brengen op het postkantoor, … Moet je langer je fiets achterlaten, gebruik dan een extra slot.
- Beugelslot: of U-slot is veruit het beste fietsslot. Het is vervaardigd uit roestvrij, gehard staal. Het belet dat het wiel ronddraait en je kan je fiets er ook mee aan een vast voorwerp verankeren. Dit slot is bestand tegen een klophamer en een betonschaar.
- Kettingslot: een goed kettingslot bestaat uit schakels van gehard roestvrij staal dat weerstand biedt aan een klophamer en betonschaar. Sluiting met een hangslot of speciaal ‘discusslot’ biedt goede bescherming.
- Kabelslot: is verkrijgbaar in een eenvoudige uitvoering of in zwaarder materiaal. Het globale ‘krulkabelslot’, de eenvoudige uitvoering, biedt weinig bescherming en kan makkelijk doorgeknipt worden. De uitvoering in gehard staal biedt meer weerstand.
- Cijfersloten: deze sloten zijn het goedkoopst en zijn er in verschillende uitvoeringen en materialen, maar zijn niet echt aan te raden.
Hoe voorkom je dat je een gestolen fiets koopt?
Enkele tips die je kunnen helpen bij de aankoop van een tweedehandsfiets:
- Vraag naar de contactgegevens van de verkoper (identiteit, adres, telefoonnummer, …). Een dief zal heel zenuwachtig worden en vertrekken.
- Wantrouw verkopers die bijvoorbeeld op een markt, een beetje afgelegen, één of twee fietsen aanbieden.
- Ga na of er getracht is om het framenummer of het label met het rijksregisternummer te verwijderen of te verbergen (verf, afgeschuurd, …).
- Koop geen fiets die op slot is en waarvan de verkoper zogezegd het sleuteltje kwijt is.
- Kijk goed na of de fiets technisch in orde is. Een dief wil geen kosten doen aan de fiets, maar wil deze zo snel mogelijk van de hand doen.
- Vraag aan de verkoper waar hij de fiets gekocht heeft. Je kan zeggen dat je dit wil weten om eventueel met de fiets ook daar op onderhoud te gaan. Kijk hoe hij reageert.
- Tot slot: waarom geen verkoopakte ondertekenen zoals bijvoorbeeld bij de aankoop van een tweedehandsauto.