mrt 2021 Verspreid solidariteit, geen virus
Sinds maart vorig jaar beheerst het coronavirus ons leven. Voor grote groepen mensen in onze samenleving is omwille van de geldende maatregelen de eenzaamheid hierdoor alleen nog maar toegenomen. Om elkaar te beschermen moeten we de sociale contacten namelijk tot een minimum beperken en dat begint bij vele mensen zijn tol te eisen. Ook is bij velen de vaste structuur door het thuiswerken, de online lessen, … weggevallen. Ook hierdoor groeit het sociaal isolement.
Eenzaamheid voedingsbodem voor psychologische problemen
Eenzaamheid blijkt een breder maatschappelijk probleem en kan zowel jongeren als ouderen treffen. Uit studies blijkt dat wanneer mensen te lang alleen zijn, gewild of ongewild, er meerdere problemen kunnen ontstaan. Mensen voelen zichzelf minder gelukkig, hun mentale en fysieke gezondheid verzwakt en men geraakt uiteindelijk volledig sociaal en emotioneel geïsoleerd. Eenzaamheid blijkt dus een uitstekende voedingsbodem voor allerlei psychologische klachten en problemen. Reden te meer dus om nu actie te ondernemen!
Zorg voor een vaste structuur in je dag
Als je weinig verplichtingen hebt, is het erg verleidelijk om uit te slapen en om laat naar bed te gaan. Toch voel je jezelf prettiger als je op vaste tijden opstaat en gaat slapen. Zet dus je wekker elke dag op dezelfde tijd en ga niet te laat slapen.
Het is belangrijk om elke dag voldoende zonlicht te krijgen. Ga dus elke dag minstens een half uur naar buiten, dit kan ook op je balkon of in je tuin. Als dat niet mogelijk is, maak dan een wandeling of ga een stukje fietsen.
Neem elke dag drie maaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Doe dit elke dag op dezelfde tijd en zorg dat je gezond en afwisselend eet.
Maak elke dag een lijstje van dingen die je wil of moet doen, zoals schoonmaken, huishoudelijke klussen en boodschappen doen. Maar ook leuke dingen zoals tijd besteden aan hobby’s of bellen met vrienden of familie. Streep af wat je al gedaan hebt.
Hou contact met andere mensen of probeer nieuwe contacten te leggen
Lange tijd niet kunnen afspreken met anderen zorgt dat je jezelf eenzaam kunt gaan voelen. Omdat je veel mensen niet meer kunt zien, is het belangrijk om op andere manieren contact te houden. Dit kan door te bellen of videobellen. Maar wat als je sowieso al niet veel contacten hebt? Dan kun je natuurlijk contact proberen te maken met mensen die je nog niet kent en misschien wel een vriendschap opbouwen. Ook zijn er plekken waar je je hart kunt luchten bij onbekenden.
Zo kan je volledig anoniem contact opnemen met een vrijwilliger van Tele-onthaal. Dag en nacht zijn zij beschikbaar om te luisteren naar jouw grote of kleine zorgen. Je kan hen zowel via de chatfunctie als telefonisch bereiken. Dit doe je op het nummer 106.
Wil je graag nieuwe contacten leggen, dan kan je ook eens een kijkje nemen op de website van buddywerking.be Via het toewijzen van een ‘buddy’ tracht de organisatie het sociale isolement dat mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen ervaren, te doorbreken.
Beweeg voldoende
Bewegen is goed zowel voor je lichamelijke als je mentale fitheid. Maar hoe kun je in beweging blijven nu sportscholen- en verenigingen zijn gesloten? Je kan natuurlijk altijd een wandeling maken of een stuk fietsen (bewaar wel anderhalve meter afstand). Ga te voet of met de fiets naar de bakker, slager, … Vaak kom je onderweg ook wel iemand tegen om een praatje mee te maken. Of je kan thuis oefeningen doen. Woon je op een appartement? Neem dan zoveel mogelijk de trap in plaats van de lift.
Ga verveling tegen
Als je bijna de hele dag thuis bent, ga je jezelf snel vervelen en wordt de dag een sleur. Maar dat hoeft niet! Je hebt juist nu extra tijd om je hobby’s uit te oefenen. Het is ook een mooie gelegenheid om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen. Ook dat is goed voor je mentale fitheid!
Hulp vragen – hulp bieden
Kan je de huidige situatie zelf redelijk goed plaatsen, maar merk je dat de zelfredzaamheid van mensen in jouw buurt omwille van het sociaal isolement afneemt? Laat de dingen dan niet op zijn beloop, maar reik een helpende hand aan. Door bijvoorbeeld boodschappen te doen, vanop afstand een praatje te maken, de hond uit te laten van personen die zelf minder mobiel zijn, ... geef je mensen onmiddellijk het gevoel dat ook zij er toe doen en ze niet vergeten worden. Ook als je zelf minder goed in je vel zit, maar wel tijd hebt, kan het je goed doen om anderen te helpen. Het geeft jezelf het gevoel dat je belangrijk bent en dat anderen je nodig hebben. Maar ook na de pandemie is het belangrijk dat we voor elkaar blijven zorgen.
Weet je echter zelf niet hoe het aan te pakken, licht dan je wijkagent in over de situatie. Samen met onze externe partners proberen we dan op zoek te gaan naar een oplossing.