Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

nov 2019 Wat niet weg is, is gezien!

Wat niet weg is, is gezien!

“Wat niet weg is, is gezien!” Met deze campagne trachtte de overheid reeds in 2012 bestuurders er attent op te maken om waardevolle voorwerpen niet zichtbaar in de wagen te laten liggen. De aanwezigheid van kostbaarheden in een voertuig trekt nu eenmaal dieven aan.

Diefstal uit voertuigen blijft jammer genoeg ook anno 2019 een gekend probleem. Dit jaar ontving ons korps heel wat meldingen van bestuurders die het slachtoffer waren geworden van dergelijk misdrijf. Zo noteerden we eind oktober 48 diefstallen uit voertuigen, een stijging t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Gezien we dus binnen onze zone meer en meer geconfronteerd worden met dit fenomeen, zetten wij graag nog eens een aantal tips en weetjes op een rij.

Wat zoeken de dieven en wanneer?

Persoonlijke bezittingen, zoals je identiteitskaart, bankkaarten, je rijbewijs, enz. zijn zeer gegeerd bij dieven. Maar ook gsm’s, laptops, gps, autoradio’s, handtassen, enz. moeten er vaak aan geloven. Daarnaast zijn ook boorddocumenten een zeer gegeerd doelwit, meer bepaald  het inschrijvingsbewijs. Omdat het essentieel is voor de identificatie van een voertuig, kan het inschrijvingsbewijs gebruikt worden om een andere, gestolen wagen te verhandelen of ook bij het plegen van  verzekeringsfraude.

Het stelen van waardevolle voorwerpen uit een wagen, gebeurt eigenlijk het hele jaar door, maar de donkere maanden, van oktober t.e.m. maart, worden eerder als piekmomenten voorzien. Gedurende die periode vragen wij onze ploegen dan ook extra waakzaam te zijn tijdens hun patrouilles.

Wat doe ik om diefstal te voorkomen?

Hieronder enkele tips om dieven te slim af te zijn:

  • Parkeer uw wagen bij voorkeur in een garage of op een andere veilige plaats. Kies in ieder geval voor een niet afgelegen en goed verlichte parkeerplaats.
  • Sluit uw wagen steeds zorgvuldig af : vergeet naast de portieren ook niet de ramen, het open dak en het kofferdeksel goed te sluiten. Dit is belangrijk want als u uw wagen openlaat en er wordt iets gestolen zonder braak dan is dat in de ogen van de verzekering geen diefstal. Dit kan u tevens een fikse geldboete opleveren.
  • Als u de wagen voor lange tijd achterlaat, bijv. reis naar het buitenland, berg dan steeds uw boorddocument goed op want deze zijn geld waard voor criminelen.
  • Verwijder steeds uw mobiele GPS en GPS-houder uit de wagen. Veeg ook de zuignapafdruk uit op uw voorruit. Dieven breken in uw wagen in bij het zien van een GPS en/of de GPS-houder en/of de zuignapafdruk op uw raam, in de hoop zich een GPS toe te eigenen.
  • Schakel steeds de bluetooth en wifi- functie van uw gps, laptop, gsm, enz. uit opdat potentiële dieven dit signaal niet zouden kunnen opvangen en zo weet krijgen van aanwezigheid van uw waardevolle voorwerpen.
  • Voorwerpen die (per uitzondering) toch in de auto blijven liggen, kunnen bij voorkeur in de afgesloten koffer opgeborgen worden. Leg het voorwerp bij vertrek in uw koffer en niet wanneer u al op de plaats van bestemming bent aangekomen. Als een potentiële dief dit ziet, ben je misschien alsnog de pineut.
  • Hou een inventaris bij van de serienummers, merk en type van al uw waardevolle voorwerpen. Doe dit ook voor uw GPS, laptop, imei-nr van je GSM,… Het serienummer en imei-nr zijn unieke nummers waardoor de politie de teruggevonden gestolen goederen vlugger kan toewijzen en terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.

Wat te doen bij diefstal?

Ben je toch het slachtoffer geworden van diefstal uit je voertuig, doe dan steeds aangifte bij de politie.
Bankkaarten kan je steeds blokkeren via CARDSTOP (070 344 344); om je identiteitsdocumenten te blokkeren neem je best contact op met DOCSTOP (00800 2123 2123).
Breng ook je verzekeringsagent op de hoogte van de diefstal; zij zullen vermoedelijk vragen naar het PV-nummer dat door de politie werd opgesteld om je dossier verder af te handelen.