jan 2018 Bouwplannen in 2018? Vraag vooraf gratis inbraakpreventief advies!
Een inbreker zoekt altijd naar het zwakste punt van een woning. Een deur met een te licht slot, een raam dat niet goed sluit, ... Een beter beveiligde woning biedt voldoende lang weerstand aan een inbreker zodat hij het opgeeft. De nodige aanpassingen doen aan je bestaande woning om deze inbraakveiliger te maken is prima. Maar als je bouwplannen hebt, maak je beter voordat je met de bouw van je woning start, al een afspraak met één van onze inbraakpreventie-adviseurs. Dan kan je meteen de juiste materialen gebruiken en heb je achteraf geen kosten meer. Als je al de raadgevingen opvolgt, kan je zelfs het Certificaat Inbraak Veilig ontvangen.
Gratis inbraakpreventief advies
De inbraakpreventie-adviseurs van de politiezone zijn op de hoogte van de huidige preventietechnieken. Zij geven je gratis inbraakpreventief advies bij een bestaande woning of als je een nieuwe woning gaat bouwen. Het enige wat je hiervoor moet doen, is het online formulier invullen. Een inbraakpreventieadviseur contacteert je dan om een afspraak vast te leggen. Na een rondgang in je bestaande woning of na het bekijken van je bouwplannen, krijg je een schriftelijk verslag met zijn advies. Heb je geen internet? Bel dan op 014 56 47 33 om inbraakpreventief advies aan te vragen.
Certificaat Inbraak Veilig
De politiezone hield recent het ‘Certificaat Inbraak Veilig’ boven de doopvont. Ondertussen zijn er al vier certificaten uitgereikt in de politiezone. Het certificaat wordt uitgereikt aan eigenaars van woningen met een goede basisbeveiliging tegen inbraak. Inbrekers zullen meer tijd nodig hebben om in dergelijke gebouwen in te breken. Hierdoor verhoogt de kans aanzienlijk dat zij hun poging zullen stoppen.
Nadat je de nodige aanpassingen hebt laten uitvoeren, of nadat je huis is gebouwd, kan je een hercontrole aanvragen op 014 56 47 33 of via inbraakpreventie@pzglm.be. Indien alles goed is uitgevoerd, ontvang je een attest en een pictogram dat je zichtbaar aan de voorgevel van je huis kan bevestigen. Zo kan de potentiële inbreker zien dat je woning goed beveiligd is, zeker drie minuten inbraakwerend is en gaat hij misschien afzien van zijn inbraakpoging.
Tien handige tips:
- Sluit ramen (ook dakramen, wc- en badkamerraam,…) en deuren en laat geen sleutels aan de binnenkant zitten.
- Verstop geen sleutels in de bloembak aan de deur, onder de mat of in het tuinhuis.
- Doe rolluiken, gordijnen of andere raamdecoratie toe. Zo kunnen inbrekers niet zien welke waardevolle voorwerpen er binnen staan.
- Zorg voor voldoende verlichting rond je woning.
- Bewaar geld, juwelen, bankkaarten, …in een kluis. Heb je geen kluis, leg ze dan niet allemaal samen op één plaats.
- Sluit je tuinhuis/garage altijd af, ook als je maar even weggaat. Inbrekers vinden daar vaak hulpmiddelen zoals een ladder, koevoet, klein gereedschap, …om hun slag te slaan.
- Hang geen nota van afwezigheid aan je deur, spreek niet in op je antwoordapparaat hoe lang je op vakantie bent en wees ook voorzichtig met boodschappen en foto’s op sociale media.
- Verwittig je buren als je langere tijd van huis weggaat.
- Laat je brievenbus/vuilnisbak leegmaken door buren of familie als je op vakantie bent. Zorg dat het lijkt dat er toch regelmatig iemand ‘thuis’ is.
Horen, zien en melden
Het is heel belangrijk om verdachte zaken te melden. Hierdoor heeft de politiezone al verschillende zaken opgehelderd. Zie je iets dat verdacht is? Post het niet op sociale media, maar bel onmiddellijk het algemeen noodnummer 101 of rechtstreeks het nummer 014 56 47 00 voor de gemeenten Geel, Laakdal en Meerhout. Op die manier kunnen we onze ploegen gericht aansturen en mogelijk puzzelstukjes in een onderzoek bij elkaar leggen.