Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

aug 2017 Hoe kom je veilig de festivals door?

Een festival is één of meerdere dagen achter elkaar feesten met vrienden, drinken, plezier maken en genieten van de grootste artiesten. Maar het is niet altijd alleen maar een feest. Zakkenrollers komen bijvoorbeeld niet voor de artiesten naar een festival, maar zijn eerder uit op je waardevolle spullen zoals je smartphone, geld, … Sommige festivalgangers lopen gehoorschade op of belanden op de EHBO-post. Hoe kom je nu veilig de festivals door?

Openbaar vervoer

Vaak kan je makkelijk met het openbaar vervoer naar een festival, eventueel in combinatie met een shuttleservice. Dit bespaart je file, parkeergeld, … en je hebt een BOB!

Alcohol

Ga verstandig om met alcoholgebruik. Je kent je eigen grenzen, laat je niet onder druk zetten door je vrienden om hierover te gaan. Je zou toch niet willen dat je je van je favoriete optredens niets meer herinnert en uitgeteld in de kant ligt? Heb je alcohol gedronken, rij dan niet meer met de wagen. Best regel je op voorhand een BOB.

Drugs

Drugs zijn verboden in België. Op veel festivals wordt er aan de inkom een drugscontrole gehouden. Je riskeert dat de politie je drugs in beslag neemt, dat je een boete krijgt, dat je het festival mist, …

Zakkenrollers

Ook zakkenrollers bezoeken festivals. Niet voor hun favoriete band, maar voor hun favoriete prooi: jouw smartphone of geld. Enkele tips:

  • Neem niet teveel, maar wel de juiste spullen mee naar festivals. Een klein buideltasje is erg handig voor je mobieltje, geld of andere pasjes.
  • Bewaar niet al je geld op één plaats.
  • Berg geld, waardevolle of extra spullen zoals een regenvest of trui in een locker op. Zo zijn ze veilig en moet je er niet de hele dag zorg voor dragen.
  • Ga je met een groep? Zet je tenten dan in een cirkel, dit maakt het moeilijker voor dieven.
  • In je slaapzak kan je aan je voeteneinde ook waardevolle spullen bewaren, op voorwaarde dat je er zelf ook in ligt natuurlijk.

Ben je iets kwijt? Meestal is er op een festival een ‘lost and found’ stand. Ga hier eens langs. Als er iets gestolen is, doe dan altijd aangifte bij de politie.

Wel of geen smartphone?

De beste tip is: laat je smartphone thuis en breng een oude GSM mee. Weet je dat je adapters tegen een prikje kan kopen zodat je micro- of nanosimkaart in een oud toestel past? Je nummers kan je desnoods van je smartphone kopiëren naar je simkaart, zodat je die gewoon bij je hebt.

Wil je toch je smartphone bij je hebben?

  • Noteer dan het IMEI-nummer. Dit nummer heb je nodig bij aangifte van diefstal. Je kan het opvragen door de toetsencombinatie *#06# in te toetsen. Noteer dit nummer samen met het nummer van je provider om je toestel te laten blokkeren. Soms vind je het ook bij de instellingen van je telefoon.
  • Beveilig je telefoon met een code.
  • Installeer en configureer een app om je smartphone te beveiligen en te lokaliseren. Er bestaan tal van apps waarmee je je smartphone vanop afstand kan blokkeren en lokaliseren.
Weersomstandigheden

Hou het weerbericht in de gaten en hou rekening met alle weersomstandigheden zowel zon als regen. Draag een petje, drink veel water, zorg dat je zonnecrème bij je hebt, maar breng ook regenkledij mee en ga bij onweer niet onder bomen staan. Iets tegen insectenbeten kan ook altijd van pas komen. Als je het festivalterrein betreedt, kijk dan ook waar de EHBO-posten en de nooduitgangen zijn.

Oren

Je kan gehoorschade oplopen door te lang naar hard geluid te luisteren. Als je vaak festivals bezoekt is een investering in (op maat gemaakte) oordoppen de moeite waard. Organisatoren zijn trouwens verplicht om aan de ingang gratis oordopjes ter beschikking te stellen. Heb je er dus zelf geen, dan kan je er gewoon naar vragen. Kijk ook uit dat je niet te dicht bij de boxen staat. En geef je oren af en toe een pauze door naar een rustige plek te gaan.

Denk aan jezelf en aan anderen

Een festival van meerdere dagen overleef je alleen maar als je voldoende water drinkt, voldoende eet en genoeg slaapt. Ben je met een groep vrienden? Let dan ook wat op elkaar. Laat niemand alleen achter, zeker als die zich niet lekker voelt. Ga er in dat geval mee naar de EHBO-post. Het is ook altijd handig om op voorhand een meeting point af te spreken voor het geval jullie elkaar kwijtraken.

Campingvuurtjes

Logeer je op de camping en kies je ervoor om zelf te koken? Kijk na welke toestellen zijn toegelaten en wees voorzichtig. Plaats het kookvuur op een vlakke ondergrond en hou water in de buurt. Kook nooit in je tent.

Medekampeerders en omwonenden

Een feestje bouwen op de camping is leuk, maar niet iedereen wil wakker blijven tot in de vroege uurtjes. Maak het niet te bont, check hoe laat het stil moet zijn op de camping en hou je hieraan. Zo blijf je vrienden met de andere kampeerders, de organisatoren én de omwonenden.

Bronnen