jan 2017 Verdachte situatie? Bel politie!
De politiezone gelooft er 100 procent in dat veiligheid een zaak is van een goede samenwerking met de inwoners. Zo hebben wij recent nog twee inbrekers op heterdaad kunnen betrappen dankzij de melding van een alerte buur. Jullie waakzaamheid als inwoner leidt tot een grotere veiligheid. De politie kan niet alles zien. Als iedere inwoner meekijkt, hebben we zeer veel ogen in onze politiezone. Wij waarderen jullie medewerking heel erg. Aarzel dus zeker niet als je iets verdachts ziet. Je kan beter een keer teveel als te weinig bellen.
Horen, zien en melden
We kunnen het niet genoeg benadrukken: Als je iets verdachts ziet, bel dan onmiddellijk 014 56 47 00 of het algemeen noodnummer 101. Wacht hier niet mee, maar doe dit onmiddellijk, anders is de kans groot dat de vogel gaan vliegen is. Post dit ook niet op onze sociale media-kanalen, want deze worden niet permanent opgevolgd en dienen niet voor dringende zaken.
Wat is verdacht?
Jij kent je omgeving het beste. Als er iets is wat jij niet normaal vindt op dat tijdstip in jouw omgeving, dan is dat verdacht.
Enkele voorbeelden van mogelijke verdachte situaties:
- Een onbekende rond jouw woning of die van je buren.
- Onbekenden die woningen of voertuigen observeren.
- Vreemde gedragingen van onbekende personen in je buurt.
- Onbekenden die aanbellen en vreemde vragen stellen.
- Een onbekend voertuig in je straat dat traag voorbijrijdt en aandacht heeft voor woningen of voertuigen.
- Een leurder die aan je deur komt met een vreemd verhaal.
- …
Welke info is belangrijk?
Als je naar de politie belt (014 56 47 00 of 101), probeer dan volgende zaken door te geven:
- een goede persoonsbeschrijving: geslacht, huidskleur, haarkleur, lengte, geschatte leeftijd, kledij, opvallende kenmerken zoals littekens, tatoeages, speciale schoenen, opvallende kledijstukken, speciale snit van haar of baard, bril, …
- een goede beschrijving van het voertuig. Tracht de nummerplaat te noteren. Zelfs een gedeelte ervan kan voldoende zijn om het te identificeren. Let ook op het type voertuig, het merk, de kleur, …
- Is de verdachte persoon gevlucht, zeg dan in welke richting.
- Vind je voetsporen of andere sporen, raak deze dan niet aan. Hou huisdieren op afstand en probeer de sporen te vrijwaren door er bijvoorbeeld een doos of emmer over te zetten.
Gratis inbraakpreventief advies
Wil je je woning beter beveiligen tegen inbrekers? Of heb je bouwplannen en wil je meteen maatregelen nemen om inbrekers af te schrikken? Vraag dan gratis inbraakpreventief advies aan. Dit kan via onze website, op het telefoonnummer 014 56 47 33, via mail naar inbraakpreventie@pzglm.be of via je wijkagent.
Polysafe-avonden
Je kan ook bij je thuis een Polysafe-avond organiseren. Je nodigt dan buren, vrienden, familie, … uit en de inbraakpreventie-adviseur komt gratis langs en vertelt wat je allemaal kan doen om je woning beter te beveiligen tegen inbrekers. Een Polysafe-avond aanvragen kan via onze website, op het telefoonnummer 014 56 47 33 of via mail naar inbraakpreventie@pzglm.be.
Buurtinformatienetwerken
Je kan je ook gratis aansluiten bij een buurtinformatienetwerk. Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen de inwoners van een buurt, de politiezone en de gemeentelijke overheid met als doel informatie uit te wisselen tussen inwoners en politie over inbraken en inbraakpreventie. De politie kan naar aanleiding van een melding van een inbraak of van een verdachte situatie een BIN activeren. De leden worden dan met een ‘ingesproken bericht’ of een ‘sms-bericht’ geïnformeerd en gevraagd om mee uit te kijken naar de vermoedelijke dader(s). Daarnaast ontvang je op geregelde tijdstippen, via e-mail, minder dringende boodschappen met beveiligingstips, populaire inbraakmethodes, rondtrekkende dadergroepen, ... Deze samenwerking verhoogt het algemeen veiligheidsgevoel en bevordert de sociale controle in de buurt.
Aansluiten bij een BIN kan je via de website, telefonisch op 014 56 47 33, via mail naar inbraakpreventie@pzglm.be, via je BIN-coördinator of via je wijkagent.
Preventietips
Negen handige tips voor inbraakpreventie
- Sluit ramen (ook dakramen, wc- en badkamerraam,…) en deuren en laat geen sleutels aan de binnenkant zitten.
- Verstop geen sleutels in de bloembak aan de deur, onder de mat of in het tuinhuis. Een gespecialiseerde inbreker zal deze vinden.
- Doe rolluiken, gordijnen of andere raamdecoratie toe. Zo kunnen inbrekers niet zien welke waardevolle voorwerpen er binnen staan.
- Bewaar geld, juwelen, bankkaarten, …in een kluis. Heb je geen kluis, leg ze dan niet allemaal samen op één plaats.
- Sluit je tuinhuis/garage altijd af, ook als je maar even weggaat. Inbrekers vinden daar vaak hulpmiddelen zoals een ladder, koevoet, klein gereedschap, …om hun slag te slaan.
- Hang geen nota van afwezigheid aan je deur, spreek niet in op je antwoordapparaat hoe lang je op vakantie bent en wees ook voorzichtig met boodschappen en foto’s op sociale media.
- Verwittig je buren als je langere tijd van huis weggaat.
- Laat je brievenbus/vuilnisbak leegmaken door buren of familie als je op vakantie bent. Zorg dat het lijkt dat er toch regelmatig iemand ‘thuis’ is.
Nuttige weetjes
- Denk niet dat inbrekers alleen ’s nachts op pad zijn. De meeste inbraken gebeuren de laatste jaren tussen 14 en 20 uur en vooral ook op vrijdag en zaterdag.
- Maatregelen om je woning veiliger te maken hoeven dikwijls niet veel te kosten. Minder goede gewoontes aanpassen, kunnen soms al helpen. Laat je adviseren.
- Als een inbreker gemiddeld meer dan drie minuten nodig heeft om in te breken, blaast hij meestal de aftocht.
- Bijna 70 procent van de inbraken gebeurt langs de achterzijde van de woning.