Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

07 okt 24 Aankondiging controles tijdens actieweek 'afleiding achter het stuur'

Tijdens de actieweek rond 'afleiding achter het stuur' van 7 tot 13 oktober zullen ook de politiediensten binnen de provincie Antwerpen bij vaststellingen het rijbewijs van de overtreder onmiddellijk voor 15 dagen kunnen intrekken bij gebruik van een mobiel elektronisch apparaat met scherm achter het stuur. Het parket zal deze nieuwe richtlijn evalueren om daarna eventueel systematisch toe te passen.

Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is één van de “killers” in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks tot 50 doden en 4.500 gewonden in het verkeer hieraan kunnen gelinkt worden. Ondanks die grote risico's, intensieve controleacties en het groot aantal vaststellingen blijkt het gsm-gebruik achter het stuur een zeer hardnekkige gewoonte. Daarom wil het parket Antwerpen een strenger signaal geven in het kader van artikel 8.4 van de wegcode *. Dat betekent dat het rijbewijs van overtreders bij een vaststelling onmiddellijk zal worden ingetrokken en dat voor een periode van 15 dagen. En er zal ook een onmiddellijke inning aangeboden worden 174 euro.

 * artikel 8.4 van de Wegcode bepaalt daarom dat de bestuurder, behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, geen enkel ‘mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”. Het betreft thans een inbreuk van de derde graad.

Bron: persbericht Openbaar Ministerie