28 jul 21 Zwerfkattenprojecten in onze politiezone
Volgens de Dierenwelzijnswet dragen steden en gemeenten de verantwoordelijkheid voor zwervende, verloren of achtergelaten dieren op hun grondgebied. De gemeenten Laakdal en Meerhout en stad Geel werken voor hun zwerfkattenprojecten samen met vrijwilligers en lokale dierenartsen. Ook jij kan met hen samenwerken om het probleem van zwerfkatten aan te pakken.
Zwerfkattenbeleid
Het beleid is er op gericht om zoveel mogelijk zwerfkatten te vangen, te steriliseren of castreren en nadien terug vrij te laten. Voor het terugplaatsen krijgen de katten een (pijnloze) oorknip, zodat duidelijk te zien is dat het om reeds gesteriliseerde dieren gaat. Daarnaast wordt er steeds op toegezien dat de katten in de buurt waar ze vrijgelaten worden over een schuilplek en voedsel kunnen beschikken.
Hoe een gevonden zwerfkat melden?
Heb je een zwerfkat gezien? Meld dit aan de stad of gemeente via de juiste kanalen. Zij verwittigen de vrijwilligers om de kat op een diervriendelijke manier te vangen en te laten steriliseren of castreren. Meld zeker ook kittens! Wanneer men er tijdig bij is, kunnen de kittens nog gesocialiseerd en als adoptiekat geplaatst worden.
- Geel: contacteer de stad via info@geel.be of 014 56 60 00. Eén van de vrijwilligers van het Geels Zwerfkattenproject zal contact opnemen om het plan van aanpak verder toe te lichten.
- Laakdal: meld dit aan de dienst Omgeving via omgeving@laakdal.be of 013 67 01 10. Zij verwittigen vrijwilligers om de kat te vangen.
- Meerhout: neem rechtstreeks contact op met de vrijwilligers van Zwerfkattenproject Meerhout vzw via zwerfkat.meerhout@gmail.com of Zwerfkattenproject Meerhout VZW | Facebook.
Hoe zwerfkatten voorkomen?
Wist je dat de aanwas van zwerfkatten voornamelijk afkomstig is van huiskatten? Nochtans is het sinds 2014 verplicht om huiskatten te laten steriliseren voor ze weggegeven of verkocht worden! Alle info hierover vind je op www.huisdierinfo.be. Het achterlaten, gratis aanbieden of verkopen (zonder vergunning) van katten is verboden en dus strafbaar. Wil je zelf een kat als huisdier? Kies dan altijd voor een dier uit het asiel of een erkende kattenopvang.
Vrijwilligers gezocht!
Zwerfkatten hebben een hard leven en jij kan mee een oplossing bieden. Spot je een zwerfkat, meld deze aan zodat ze geholpen kunnen worden. Geef wat eten, drinken en een schuilplaats, zo maak je hun leven aangenamer en sluit je toekomstig leed uit.
Zit je in met het welzijn van zwerfkatten? Kom dan als vrijwilliger een handje helpen bij één van de lokale zwerfkattenprojecten. Zij kunnen altijd hulp gebruiken bij het controleren en plaatsen van de vangkooien, eten geven of het wegbrengen naar en ophalen van de katten bij de dierenarts.
Meer info
Geel: Zwerfdieren of gevonden dieren - Stad Geel
Laakdal: Zwerfkatten - Laakdal
Meerhout: zwerfkatten - Gemeente Meerhout