Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

dec 2022 Slimme toestellen? Opgepast voor inbrekers!

Wat zijn ‘slimme toestellen’?

‘Slimme toestellen’ zijn toestellen die verbinding maken met andere apparaten en netwerken, om jou het leven makkelijker te maken. Denk aan een slimme thermostaat, alarmsysteem, babyfoon, smart tv, deurbellen en camera’s. Deze toestellen worden ‘slimme’ apparaten genoemd omdat ze op basis van een hoop data en berekeningen exact doen wat je wil, wanneer je dat wil. Anders dan ‘domme’ elektronica halen ze informatie uit je stem, je gezichtskenmerken, sensoren en apps. Sommige slimme toestellen worden zelfs slimmer met de tijd: omdat ze je leren kennen, kunnen ze beter voorspellen wat je wil!

We onderscheiden vijf soorten ‘slimme toestellen’:

  1. Wearables, zoals smartwatches, slimme sneakers en ja, zelfs slimme luiers!
  2. Spraakassistenten, zoals Google Home, Amazon Echo en Siri.
  3. Slim speelgoed, zoals poppen die praten met je kind of slimme racebanen. 
  4. Slimme huishoudapparaten, zoals wasmachines of koffiezetapparaten die je met je smartphone kan aansturen.
  5. Andere elementen in huis, zoals verlichting, slimme thermostaten en stopcontacten.
Waar zitten de risico’s?

Slimme toestellen houden informatie (data) bij over jou en je gezin. In eerste instantie gaat het om informatie die ze nodig hebben om goed te kunnen werken. Toch verzamelen veel toestellen ook data wanneer dat eigenlijk niet nodig is. De camera van een slimme knuffel kan bijvoorbeeld blijven filmen, ook wanneer je kind er niet mee speelt.  De toestellen zijn vaak niet goed beveiligd waardoor ‘inbrekers’ gemakkelijk kunnen inbreken op jouw computernetwerk door de beveiliging te omzeilen (= hacken). Het doel van een hacker is om je computer over te nemen of jouw gegevens te stelen (en te misbruiken) of onbruikbaar maken.

Wat kan ik doen?

Door enkele eenvoudige basisregels in acht te nemen, kun je het die hackers al een stukje moeilijker maken om in te breken.

  1. Wees kritisch
    Als alles is verbonden, kan alles ook gehackt worden. Vooraleer je een apparaat koopt dat met het internet verbonden is, vraag je je best af wat de toegevoegde waarde van zo’n connectie Een slimme broodrooster, koffiezet of wasmachine kan misschien handig zijn. Maar zélf op de knop duwen op een toestel zonder internetverbinding, is wel veiliger.

  2. Verzamel informatie
    Bij de ontwikkeling van slimme toestellen wordt niet altijd evenveel aandacht gegeven aan beveiliging of transparantie daarin. In sommige gevallen wordt in de handleidingen niet ingegaan op privacy of wordt er niet genoeg informatie gegevenom er zeker van te zijn dat het apparaat veilig is. Bekijk daarom zorgvuldig de productspecificaties, raadpleeg online reviews, koop alleen slimme toestellen die gebruik maken van data-encryptie en kies alleen merken die je vertrouwt.

  3. Regelmatige updates
    Als je een apparaat koopt dat tien jaar of langer mee zal gaan, moet je er zeker van zijn dat je beschermd bent tegen nieuwe bedreigingen. Ga daarom na of de fabrikant regelmatig updates aanbiedt.

  4. Maak een gastnetwerk aan
    Het is verstandig om je netwerk van slimme toestellen te isoleren van je ander netwerk, waarop je bijvoorbeeld je computer, tablet en/of smartphone gebruikt). Dit kan je doen door thuis een gastnetwerk op te zetten. Jouw slimme deurbel kan dan bijvoorbeeld nog altijd worden gehackt. Maar omdat het op geïsoleerd netwerk zit, is het voor hackers wel moeilijker om in jouw mailbox of bankrekening te neuzen.

  5. Beveilig je router
    Beveilig je router. Dat kan door de standaardnaam en het wachtwoordvan je Wifi-netwerk te veranderen nadat het is geïnstalleerd en het paswoord regelmatig te veranderen.

  6. Beveilig je smartphone met een antivirusprogramma
    Je smartphone is vaak de ‘afstandsbediening’ van je smart device. Als hij gehackt of gestolen wordt, kan dit jouw hele beveiligingssysteem in gevaar Het is sterk aan te raden om een virusscanner op je smartphone te installeren. Zo’n virusscanner detecteert niet alleen virussen, maar biedt ook een allround extra bescherming. Neem daarnaast deze voorzorgen:
    • Gebruik de schermvergrendeling op je smartphone
    • Surf niet op onbeveiligde netwerken
    • Let op welke apps je downloadt
    • Gebruik geen openbare USB-oplaadpunten
    • Activeer automatische updates
    • Controleer regelmatig je dataverbruik op abnormaliteiten
    • Schakel functies (zoals bluetooth) uit als je ze niet gebruikt. Een bluetooth-verbinding is net als een internetverbinding evenzeer kwetsbaar voor hackers.
  1. Wijzig het commando van stemgestuurde apparaten
    Als je stemgestuurde apparaten hebt, verander dan “Hey Google" of "Hey Alexa" in iets dat alleen jij en je gezin kennen. Op die manier kan een indringer jouw systeem moeilijker activeren.

  2. Gebruik een netwerkkabel in plaats van wifi
    Koppel slimme toestellen - als het kan - zoveel mogelijk met een ethernet-kabel in plaats van te verbinden met wifi. Over het algemeen is de verbinding met een kabel niet alleen stabieler, het is ook veel moeilijker om een volledig fysiek netwerk te hacken, aangezien de hacker fysieke toegang tot het netwerk moet hebben.

  3. Kies voor veilige wachtwoorden
    Gebruik sterke en unieke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig. Zorg voor lange wachtwoorden en gebruik een mix van cijfers, kleine letters, grote letters en speciale tekens. Het is ook verstandig om niet altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Vind je het niet evident om al die moeilijke wachtwoorden te onthouden? Dan kan het interessant zijn om een wachtwoordmanager te gebruiken, zoals bv KeePass. Wachtwoordmanagers zijn programma’s die jouw wachtwoorden veilig voor je opslaan. Je maakt dan een soort van wachtwoordenkluis of database aan waarin je je wachtwoorden bewaart. Alles zit dan achter één wachtwoord dat toegang geeft tot de volledige wachtwoordenkluis.

  4. Schakel apparaten volledig uit
    Zet je apparaten uit als je ze niet gebruikt. Dat bespaart niet alleen stroom. Een apparaat dat uitstaat kan op dat moment ook niet gehackt worden.

  5. Gebruik de app van Safeonweb
    Installeer de Safeonweb-app . Als er bedreigingen zijn gedetecteerd op je thuisnetwerk, krijg je een melding. De informatie over dreigingen krijgt Safeonweb aangeleverd door verschillende partners, zowel commerciële als open-source bronnen.
Bronnen