Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

mrt 2019 Boost je digitale gezondheid

De laatste jaren is er een sterke stijging van het aantal meldingen en aangiftes van internetfraude bij de politie. Criminelen gebruiken internet om hun nietsvermoedende slachtoffers op te lichten.
Hieronder geven we een beperkt overzicht van verschillende mogelijke types internetfraude en geven we enkele interessante links mee.

Digitale gezondheid

Bij cybercriminaliteit gebruiken de daders ICT als middel én doelwit. Bekende voorbeelden van informaticacriminaliteit zijn het “gijzelen” van gegevens op een computer (ransomware), het zogenaamd bellen namens een IT-bedrijf (Microsoft (tech) scam), het verspreiden van kwaadaardige software, enz. Om de kans om slachtoffer te worden van informaticacriminaliteit te verkleinen, lanceerde het Centrum voor Cybersecurity België in oktober 2018 een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Als internetgebruiker word je aangemoedigd om je ‘digitale gezondheid’ te verbeteren door software-updates uit te voeren en regelmatig back-ups te maken van belangrijke bestanden. Ook een sterk wachtwoord is een belangrijke troef voor je digitale gezondheid. Gebruik een wachtwoord van minstens 8 tekens, met hoofletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen zoals een vraagteken of uitroepteken.
Op www.safeonweb.be kan je een test doen over je kennis van internetbeveiliging. Je krijgt vijftien vragen over updates, back-ups, phishing, virusscans en wachtwoorden.

Te mooi om waar te zijn.

Je hebt er waarschijnlijk al via verschillende media over gelezen of gehoord: bij nietsvermoedende personen wordt via internet geld afhandig gemaakt door gebruik te maken van mooie woorden en voorstellen. Jaarlijks worden meer en meer mensen het slachtoffer van online oplichting en verliezen ze samen duizenden tot miljoenen euro’s. De Federale Overheidsdienst Economie heeft een campagne-website waarin vriendschapsfraude, beleggingsfraude en fraude met cryptomunten heel specifiek toegelicht worden. De campagne roept slachtoffers van internetfraude op om hun verhaal te melden via www.temooiomwaartezijn.be. Zelf iets verdachts gezien of op zoek naar meer informatie en tips? Ook dan kan je terecht op de campagnewebsite.

Online kopen en verkopen

Ook bij online kopen en verkopen worden vaak slinkse technieken door oplichters gebruikt. Ze doen zich voor als onschuldige (ver)kopers en vragen om een deel of het volledige bedrag te betalen of voor te schieten via bepaalde geldtransfersystemen zoals Western Union of MoneyGram. Vaak gaat het om nep-advertenties op legitieme verkoopsites waarbij de (ver)koper zelden zal discussiëren over de prijs. Zo wordt een vals vertrouwen opgewekt, maar in werkelijkheid ben je achteraf je geld en/of je goederen kwijt bent.

Laat je niet gebruiken als geldezel!

Steeds meer fraudeurs richten via allerhande sociale media hun pijlen op jongeren om gestolen geld illegaal wit te wassen en naar andere landen door te sluizen. Daarmee maken de jongeren zich onbewust ook schuldig aan strafbare feiten en kunnen ze hiervoor vervolgd worden. De criminelen doen zich voor als jongeren die al heel wat bereikt hebben en delen foto’s van hun rijkdom. Op die manier treden ze in contact met hun slachtoffers. Ze overhalen deze jongeren om een rekening te openen bij een bank en hun bankkaart door te geven aan de fraudeurs in ruil voor een financiële vergoeding. Leen dus nooit je rekening uit aan derden of geef je bankkaart, pincode of codes voor internetbankieren niet door. Krijg je een verdacht bericht? Beantwoord het niet en klik niet op de links in de tekst.
(meer info: www.safeinternetbanking.be)

In de val getrapt?

Denk jij dat je toch in de val getrapt bent van een fraudeur?
Contacteer dan zo snel mogelijk je bank, doe aangifte bij de politie en meld het via meldpunt Belgie.