apr 2018 Fietsen in groep? Zo doe je dat!
Ga je wel eens met een groep fietsen? Bereid dan je fietstocht goed voor en houd je aan de regels voor groepen. Lees hieronder wanneer je een groep bent en wat je dan allemaal mag en moet doen. De belangrijkste regel is: respecteer de wegcode en breng jezelf en anderen niet in gevaar!
Wanneer ben je een groep?
Pas vanaf vijftien fietsers ben je voor het verkeersreglement een groep. Ben je dus met minder fietsers op pad, dan ben je geen groep en is iedereen een individuele fietser en moet je de regels voor de individuele fietsers volgen (www.wegcode.be). Het dragen van een fluo hesje en helm raden we zeker aan. Het gebruik van oortjes raden we af.
De voornaamste regels waartegen individuele fietsers zondigen:
- Het gebruik van het fietspad, in de juiste richting, als er één is.
- Het gebruik van een oversteekplaats voor fietsers als die er is.
- Het achter elkaar rijden bij aan- en achteropkomend verkeer.
Regels voor rijden in groep
Ben je met minimum vijftien fietsers, dan ben je een groep. Je mag dan op de rijbaan rijden – de groep moet het fietspad dus niet gebruiken – en je mag overal met twee naast elkaar rijden op voorwaarde dat je gegroepeerd blijft.
De groepen fietsers die met z'n tweeën naast elkaar rijden, mogen alleen de rechterrijstrook gebruiken. Als de rijbaan niet verdeeld is in rijstroken, mogen zij niet meer dan de breedte van één rijstrook innemen en in geen geval meer dan de helft van de rijbaan.
Tegen de volgende regels zondigen groepen nogal eens:
- Het naleven van de verkeerslichten.
- Het verlenen van de voorrang aan rechts.
- Het verlenen van voorrang op een rotonde.
Begeleidende auto’s
Ben je met minstens vijftien en maximum 50 fietsers, dan mag een begeleidende auto de groep voorafgaan en volgen en mag je je laten begeleiden door minimum twee wegkapiteins. De afstand tussen de auto en de groep fietsers is ongeveer 30 meter. Is er maar één begeleidende auto dan volgt die de groep.
Telt de groep meer dan 50 deelnemers (en maximum 150), dan moet deze begeleid worden door twee auto’s – één wagen voor en één wagen achter de fietsers. En moeten er minstens twee wegkapiteins bij de groep zijn die waken over het vlot en veilig verloop van de tocht. Zij moeten minimum 21 jaar oud zijn, een armband dragen om de linkerarm met de nationale kleuren met het woord ‘wegkapitein’ in zwarte letters op de gele strook. Zij mogen, op kruispunten die niet geregeld worden door verkeerslichten, het verkeer stilleggen met het verkeersbordje C3 zodat de groep en de twee begeleidende voertuigen kunnen oversteken.
Verkeersbord C3
Op het dak van de begeleidende auto’s staat een blauw bord met de afbeelding van het verkeersbord A51 met daaronder een witte fiets. Het bord moet duidelijk geplaatst worden op de begeleidende auto’s zodat het goed zichtbaar is voor het tegenliggend en achteropkomend verkeer.
Verkeersbord A51
De route
- Bereid de route goed voor. Op internet vind je meerdere sites die je hierbij kunnen helpen. www.fietsroute.org/fietsrouteplanner, www.vlaanderen-fietsland.be/routeplanner, www.fietsnet.be, … zijn hiervan enkele voorbeelden.
- Een kortere route is niet altijd de meest veilige route.
- Indien de grootte en het tempo van de groep het toelaat, kan je als groep verkiezen om het fietspad toch te gebruiken.
- Kan je een oversteek van een drukke weg niet vermijden? Kies dan – indien mogelijk – een kruispunt dat met verkeerslichten geregeld wordt.