Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

sep 2024 Gevaarlijke producten veilig thuis bewaren

Veel alledaagse producten zoals medicijnen, sigaretten, alcohol, schoonmaakmiddelen en zelfs items zoals shampoo en lippenstift kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als kinderen ze in hun handen krijgen. Omdat kinderen vaak worden aangetrokken door de geur of kleur van deze producten, is het belangrijk om ze veilig op te bergen. Bewaar deze producten altijd op een hoge en afgesloten plek, bij voorkeur in kasten met een (kinder)slot.

Antigifcentrum

Schoonmaakmiddelen, verf en terpentine bevatten bijzonder gevaarlijke stoffen, zorg er dus voor dat je kind daar absoluut niet bij kan. Gebruik de website van het antigifcentrum om snel te controleren welke producten giftig zijn en wat te doen in geval van een ongeluk. Als je kind toch iets gevaarlijks binnenkrijgt, bel dan onmiddellijk de dokter en neem de verpakking mee. Bij ernstige situaties zoals bewusteloosheid of ademhalingsproblemen, bel direct 112.

Beter voorkomen dan genezen

Om risico's verder te verkleinen doe je best regelmatig een huistest door je huis te inspecteren op gevaarlijke stoffen binnen handbereik van een kind.

Enkele praktische tips

  1. Bewaar gevaarlijke producten buiten het bereik van kinderen. Bewaar deze producten altijd in kasten die hoog genoeg zijn zodat kinderen er niet bij kunnen. Het is nog beter om kasten met een (kinder)slot te gebruiken.
  2. Gebruik veiligheidsverpakkingen: Zorg ervoor dat producten in hun originele verpakkingen blijven, vooral als ze veilige sluitdoppen hebben.
  3. Label alles duidelijk: Plaats duidelijke labels op alle flessen en verpakkingen. Zorg ervoor dat iedereen in huis weet welke producten gevaarlijk zijn.
  4. Wees voorzichtig met oude verpakkingen: Recycle of gooi lege verpakkingen onmiddellijk weg. Kinderen kunnen nieuwsgierig zijn naar containers, zelfs als ze leeg lijken.
  5. Leer oudere kinderen over de gevaren van deze producten.
  6. Zet geen giftige planten in huis of in de tuin.
  7. Laat geen batterijen of geneesmiddelen rondslingeren maar bewaar ze buiten het bereik van kinderen. Leer een kind dat medicijnen en batterijen geen snoepjes zijn.

Met deze eenvoudige maatregelen kun je een veilige omgeving voor je kinderen creëren en onnodige risico’s vermijden. 

Meer info?

https://www.kindengezin.be/nl/thema/veiligheid/ongevallen/wat-giftig-voor-kinderen