Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

12 aug 24 Politie stapt mee in het nationaal fietsregistratieplatform

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout stapt mee in het nationaal Mybike fietsregistratieplatform. Voortaan zal je een unieke gratis anti-diefstal sticker met QR-code kunnen verkrijgen door deze rechtstreeks aan te vragen bij het fietsregisterplatform Mybike of via onze politiezone. De sticker is de gemakkelijkste manier om je fiets te identificeren. In combinatie met een goed fietsslot verklein je bovendien het risico op diefstal en heling van je fiets.

Wat is Mybike?

Mybike​ is het fietsregistratieplatform van de federale overheid en de 3 gewesten. Via dit platform kan je je fiets registreren en identificeren met behulp van een sticker. Zo verklein je het risico op diefstal en heling en kan je je fiets sneller terugvinden als die gestolen is. Zodra je je fiets op de site hebt geregistreerd, hoef je alleen nog maar een sticker te bestellen en deze op je fiets te kleven om deze te identificeren.

Hoe vraag je de Mybike-sticker aan?

Mogelijkheid 1: rechtsreeks op het fietsregistratieplatform

  1. Maak je profiel aan op https://mybike.belgium.be/nl/. Hiervoor heb je de app Itsme nodig.
  2. Registreer je fiets.
  3. Bestel met één muisklik je sticker.
  4. Binnen de 2 weken ontvang je per post je persoonlijke sticker.
  5. Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek zoals hieronder afgebeeld. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft.
  6. Ziezo, vanaf nu is je fiets geïdentificeerd en gekoppeld aan jouw persoonsgegevens!

Mogelijkheid 2: via de politie

Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout zal op regelmatige tijdstippen stickers uitdelen, bijvoorbeeld op de wekelijkse markt. Je kan ook vanaf september 2024 via de website een sticker bekomen.

Heb je een sticker ontvangen via de politie ?

  1. Maak je profiel aan op https://mybike.belgium.be/nl/ . Hiervoor heb je de app Itsme nodig.
  2. Registreer je fiets.
  3. Kies de optie ​“ik heb al een sticker” en koppel zo je fiets aan het nummer op de sticker.
  4. Dit is een belangrijke stap. Zonder de registratie van je fiets, krijg je een foutmelding wanneer je de sticker scant.
  5. Controleer of de QR code goed leesbaar is door hem tegen je kader te houden. Indien dit het geval is, kleef hem verticaal op het fietskader of op een andere zichtbare plek zoals hierboven afgebeeld. Opgelet: maak eerst de plek waar de sticker moet komen schoon en vetvrij. Zo ben je zeker dat de sticker goed kleeft. 

LET op: kleef de sticker pas op je fiets als deze geregistreerd is. Zo niet, kan iemand anders de sticker registeren op zijn naam.

Samenwerking met gemeenten voor digitale ondersteuning

Politiezone Geel – Laakdal – Meerhout is een samenwerking aangegaan met de 3 gemeenten om ondersteuning aan te bieden bij het registeren van de stickers vanaf september 2024. Medewerkers helpen je bij de online registratie. Zorg ervoor dat je je rijksregsiternummer en mailadres kent. 

  • Digipunt, Bibliotheek Geel, Werft 30, 2440 Geel: elke dinsdagavond van 17 uur tot 19 uur.
  • Clickpunt, Bibliotheek Laakdal, Markt 19, 2430 Laakdal: elke donderdag van 10 uur tot 12 uur.
  • Digiklap, Bibliotheek Meerhout, Gasthuisstraat 29, 2450 Meerhout: elke donderdagavond van 18 uur tot 20 uur.
Wat is het voordeel aan een anti-diefstal sticker van Mybike?

Je fiets wordt geregistreerd op een centraal fietsenregister. Wanneer je fiets wordt gestolen, dien je dit aan te geven bij de politie en Mybike. Bij het scannen van de QR-code zal de sticker van jouw fiets aangeven dat hij gestolen is. Iedereen kan een sticker scannen via de QR-code om na te gaan of een fiets als gestolen gemeld staat. Indien dit zo is, krijg je een melding en kan je de eigenaar anoniem verwittigen waar de fiets zich bevindt.

Mijn fiets is al gelabeld. Is een MyBike-sticker dan nog wel nodig?

Ja, door de nieuwe sticker kan je gebruikmaken van het MyBike-platform en online alle informatie van je fiets centraliseren (foto, factuur, serienummer,…). Je kan zowel je fiets als gestolen aangeven als een bericht met de gegevens van je fiets verspreiden. De sticker zal een mogelijke dief bovendien afschrikken omdat hij ziet dat je fiets op meerdere manieren is beschermd. Je kan bij de registratie van je fiets op het platform eventueel ook het gegraveerde nummer toevoegen aan de gegevens van je fiets. Heb je al een fietslabel van onze politiezone, dan kan je het oude label overkleven aangezien de MyBike sticker groter is.

Wat als ik mijn fiets verkoop?

Ga naar je Mybike-account en stuur de fiche van de fiets in kwestie naar de nieuwe eigenaar. Voer hierbij het e‑mailadres van de nieuwe eigenaar in. Als de nieuwe eigenaar nog geen Mybike-account heeft, zal die er één moeten aanmaken en pas daarna kan hij de fiets overnemen. De overdracht van de fiets kan enkel gestart worden door de huidige eigenaar en is maar compleet als de nieuwe eigenaar dit bevestigd heeft aan de hand van de authenticatiediensten van de federale overheid (eID, itsme…).
Zo zijn jij en de nieuwe eigenaar zeker dat alles correct is afgehandeld.

Andere veelgestelde vragen over Mybike kan je terugvinden op: https://mybike.belgium.be/vlaanderen/nl/faq

Bron: Startpagina | mybike (belgium.be)

 

Meer info?

Team preventie en participatie
014 56 47 31
pz.glm.preventie@police.belgium.eu