30 jul 24 Informaticacriminaliteit blijft dagelijkse kost
We kunnen niet meer zonder computers, smartphones en internet in deze moderne tijden. Maar deze digitalisering heeft ook zijn keerzijde. Criminelen maken zeer graag misbruik van dit anonieme medium om mensen op te lichten. In de eerste zes maanden van dit jaar registreerden we 255 aangiftes van informaticacriminaliteit. Dit is bijna 30 procent meer dan een jaar geleden. De bedragen die aangegeven werden gaan van een tiental euro’s tot duizenden euro’s. Het totale nadeel van al de aangiftes in het eerste semester van 2024 lag rond de 1 400 000 euro.
In meer dan de helft (57 procent) van de geregistreerde feiten gaat het over informaticafraude. Het gaat hier om phishing via mail, whatsapp, sms, … De tweede grootste categorie is oplichting met internet (32 procent). Hierbij gaat het om fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapsfraude, …
Het nadeel van de aangiftes van de eerste zes maanden van dit jaar lag rond de 1 400 000 euro. Het maximum nadeel bij een aangifte was ruim 430 000 euro. Omdat het nadeel meestal aanzienlijk is, zetten we veel in op preventie. Naast het regelmatig waarschuwen voor cybercriminaliteit op onze website en sociale media, werden er cyberpreventie-adviseurs opgeleid. Dit zijn vrijwilligers die de inwoners kunnen helpen om zich beter te beschermen tegen deze oplichtingsvormen. Op infosessies over cyberpreventie informeren, sensibiliseren en adviseren deze vrijwilligers de aanwezigen. Ze vangen ook slachtoffers van informaticacriminaliteit op en maken hen weerbaarder tegen nieuwe oplichtingspogingen.
Meer info over cyberpreventie vind je op onze website: Cyberpreventie | Politiezone Geel-Laakdal-Meerhout (pzglm.be)