Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

10 jan 24 Dieren en koud weer

Zodra de temperaturen dalen, zetten we thuis al gauw de verwarming op. Denk hierbij ook aan je huisdieren vooral als ze buiten verblijven. Besteed extra aandacht aan jonge of oudere dieren.

Drinkwater en voedsel

Vers drinkwater is onontbeerlijk. Bij vriesweer bevriest immers ook het drinkwater. Verwijder ijsresten en vervang het drinkwater om de paar uren of zorg voor een warmtebron. Er bestaan elektrische drinkbakverwarmers die je in het water of onder de bak plaatst, maar ook plastic schijven die je moet opwarmen in de microgolfoven. 

Gebruik in geen geval antivries of andere additieven. Voeg nooit zout en liever ook geen suiker toe aan het water.

Voldoende voeding is heel erg belangrijk. Hoe kouder het wordt, hoe groter de energiebehoefte is. Bij -10 °C verbruikt een dier al snel 35% meer energie.

Schuilhok

Dieren die buiten leven, moeten over beschutting beschikken. In de winter zijn bomen, struiken of hagen onvoldoende.
Zorg voor een voldoende stevig, water- en winddicht schuilhok, dat groot genoeg is voor de aanwezige dieren. 
Voorzie een dikke laag bodembedekking zoals stro. Zorg ervoor dat de bodembedekking goed droog is.
Als het hok verplaatsbaar is, dan zet je het bij vriesweer beter binnen. Indien mogelijk kan je het hok op een verhoog (bv. houten paletten) plaatsen, zodat de kou niet langs onder kan doordringen. 


Per diersoort
Weidedieren

Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan bij koud en/of nat weer. Zo zijn schapen, geiten en ezels minder bestand tegen regen dan runderen en paarden.  Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond zijn, goed gevoed zijn, en een goede wintervacht hebben, kunnen tegen de vrieskou. Jonge onvolwassen dieren en oude dieren horen niet thuis op een weide als het vriest.
Let er op dat er voldoende droge plaatsen zijn op de weide waar de dieren kunnen staan.
Dierenverwaarlozing is niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard wijst erop dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou heeft.

Honden

Verplaats de dagelijkse wandelingen naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. 
Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond. 
Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven.
Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. Hierna wrijf je de poten droog met een handdoek.
Irritaties en infecties die het gevolg zijn van de vrieskou genezen vaak erg traag. Wanneer je huisdier zichtbaar ongemakkelijk blijft lopen, neem dan contact op met je dierenarts.

Katten

Katten die veel buiten zijn, gaan tijdens koude dagen en nachten op zoek naar warme schuilplaatsen. Soms zijn ze daarbij zeer creatief. Klop daarom eerst op je motorkap voor je je auto start.

Pluimvee

Bij extreem vriesweer kan je de kammen en lellen van kippen insmeren met vaseline om vrieswonden te voorkomen.

Ben je toch bezorgd om het welzijn van (weide)dieren? Tracht de eigenaar te contacteren om je bezorgdheid te bespreken. Dierenleed of -verwaarlozing kan je melden via dit formulier op onze website. 

Bron: www.huisdierinfo.be (Vlaamse Overheid)