21 nov 22 Ouderenweek van 21 tot 27 november: is jouw gele doos nog up-to-date?
Van 21 tot 27 november vindt de Ouderenweek plaats. Ze staat in het teken van de campagne ‘Hou je gele doos up-to-date’. Met deze campagne roepen RPO Kempen en Welzijnszorg Kempen senioren op om hun gele doos regelmatig na te kijken. 21 gemeenten in de regio Kempen verdelen de gele doos gratis aan hun senioren. Ze bevat een schat aan informatie voor eerstehulpdiensten en kan bij interventies aanzienlijk veel tijd besparen. Op voorwaarde natuurlijk dat de informatie up-to-date is.
In de Kempen krijgen zo'n 65.000 inwoners van 65 jaar en ouder gratis een gele doos. In deze plastieken doos stop je medische en andere gegevens over jezelf, die nuttig zijn voor diensten als brandweer, politie en medische hulpverleners in een noodsituatie. Je bewaart ze in je koelkast omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor hulpdiensten. Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van je voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in je koelkast zit. Zo vinden ze snel de nodige informatie om gepaste hulp te bieden.
Het gaat om een initiatief van het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) met ondersteuning van Welzijnszorg Kempen. Het idee komt oorspronkelijk van de hulpdiensten in Canada. De bedoeling is dat de hulpdiensten wanneer nodig niet ver moeten zoeken naar medische achtergrondinformatie van patiënten. De gele doos werd intussen al in 21 van de 27 Kempense gemeenten toegepast, ook in Geel, Laakdal en Meerhout.
De gele dozen worden, afhankelijk van de gemeente, verspreid via onder meer de apotheker of sociale huizen en dienstencentra. Oudere mensen krijgen een brief in de bus waarmee ze de doos kunnen afhalen. Er zit ook een sticker bij die je aan de binnenkant van je voordeur kan kleven. De hulpdiensten weten dan dat je een gele doos in de koelkast hebt.
Senioren in de Kempen krijgen het advies om de inhoud van hun gele doos geregeld na te kijken en up-to-date te houden. Want de gele doos is alleen zinvol als de informatie regelmatig aangepast wordt. Iemand kan de diagnose hebben gekregen van een chronische ziekte of een ingreep gehad. Ook de medicatielijst kan veranderen. Het kan ook zijn dat de telefoonnummers van de contactpersonen veranderd zijn. Zet de datum van de laatste update op de medische fiche. Zo weten hulpverleners dat je goed voor je gele doos én dus ook jezelf zorgt.