01 okt 21 Week van de Handhaving tegen sluikstorten en zwerfvuil
Tijdens de Week van de Handhaving van 4 tot 10 oktober vragen we samen met Mooimakers en de lokale besturen verhoogde aandacht voor sluikstort en zwerfvuil door overtreders aan te spreken en alternatieven voor te stellen, hen indien nodig te beboeten en goed gedrag van burgers positief te waarderen.
Overlast, waaronder sluikstorten en sluikstoken, is een prioriteit uit het Zonaal Politieplan 2020-2025. Het hele jaar door werken we door middel van sensibiliserende berichten, dagelijkse controles en gerichte acties aan alle prioriteiten uit dit plan.
Tijdens de Week van de Handhaving vragen we extra aandacht voor sluikstort en zwerfvuil door:
- Overtreders aan te spreken en alternatieven voor te stellen (sociale controle opvoeren)
- Overtreders te beboeten
- Positieve acties van burgers te waarderen
We benaderen handhaving dus in de ruime zin van het woord. We richten ons niet enkel op boetes, maar ook op het gepast aanspreken van overtreders en het aanzwengelen van de sociale controle. We willen dat burgers ervaren dat ze niet zomaar afval kunnen achterlaten op het openbaar domein door eigenaarschap, aanspreken op foutief gedrag, zichtbaar opruimen... Zo willen we de slagkracht van de gemeenschappelijke inspanningen maximaliseren.
Waarom en door wie?
- Zwerfvuil en sluikstort kosten de lokale en andere overheden handenvol geld, dat veel nuttiger kan besteed worden.
- Ook de milieu-impact is niet gering. Denk maar aan de plastic soep, dieren die verstrikt geraken in zwerfvuil of zwerfvuil dat via het veevoeder in magen van koeien terechtkomt.
- Al het materiaal dat in zwerfvuil en sluikstort terechtkomt, is bovendien verloren voor recyclage.
- Tenslotte storen burgers zich er heel erg aan. Lokale overheden krijgen veel klachten, het frustreert degenen die het goed doen en het draagt bij aan het onveiligheidsgevoel.
Alle handhavers nemen deel aan de Week van de Handhaving: politie, GAS-vaststellers, lokale of gewestelijke toezichthouders, bijzondere veldwachters, inspecteurs van de Lijn…
Zelfs als je geen handhavende bevoegdheid hebt, maar regelmatig geconfronteerd wordt met mensen die afval achterlaten in het openbare domein, kan je mensen actief aanspreken om hun gedrag bij te sturen. Zo verhoogt de sociale controle. Uiteraard kan dit enkel als de situatie veilig is.
Bron: website Mooimakers