Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

13 jul 21 Zes monsters, zes trucs van zakkenrollers

Zakkenrollers zijn altijd op pad! Ze maken gebruik van de drukte in stations, winkelstraten of bij evenementen om onopgemerkt toe te slaan. De meeste gauwdieven en zakkenrollers werken in teamverband: terwijl één van de dieven iemand afleidt, steelt een medeplichtige van het slachtoffer. Wees alert, pas goed op je spullen en bescherm jezelf tegen diefstal! 

De Spoorwegpolitie neemt vanaf 22/06/21 deel aan een gecoördineerde Europses sensibiliseringscampagne die reizigers alert wil maken voor het fenomeen van gauwdiefstallen en zakkenrollerij in de spooromgeving. Blikvangers van de campagne zijn zes monstertjes, die elk op hun beurt een vaak voorkomende modus operandi uitbeelden. Niet alleen in de stations en op de treinen kan het druk zijn, maar ook in de winkelstraten, tijdens de wekelijkse markt of bij evenementen. Ook op vakantie in het buitenland let je maar beter extra goed op je spullen.
Hieronder een overzicht van de meest voorkomende trucs van zakkenrollers.

De blokkeerder
Ze blokkeren het einde van de (rol)trap en laten het slachtoffer en de anderen op elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.

De bloemengever
Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk, omhelzen hem/haar of geven hem/haar een bloem. Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

De raamklopper
Ze kloppen op de buitenkant van het (trein)raam. De medeplichtige in de trein/winkel/café steelt de kostbaarheden van het afgeleide slachtoffer.

De botser
Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte. Terwijl het slachtoffer is afgeleid, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.

De sluwe morser
Ze maken ‘per ongeluk’ vlekken op de kleding van het slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.

De neptoerist
Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.

Tips tegen gauwdiefstal en zakkenrollerij

De belangrijkste tip: laat cash geld thuis! Laat je door niemand afleiden/benaderen. Gebruik – nu zeker in coronatijden – die anderhalve meter afstand. Steek geen gsm of portefeuille in je broekzak en draag je (hand)tas met de opening vooraan, niet op de rug. Hou handige nummers bij de hand, zoals het Imei-nummer van jouw gsm (dat verschijnt als je *#06# intoetst) en het nummer van Card Stop (070 344 344).  

Toch slachtoffer geworden?

Als je toch het slachtoffer bent geworden, contacteer dan zo snel mogelijk de politie en doe aangifte van de diefstal. Geef een duidelijke beschrijving van wat er gestolen is en eventueel ook van de vermoedelijke dader. Probeer zo goed mogelijk het precieze uur en de plaats van de feiten aan te duiden, zodat de politie met eventuele camerabeelden aan de slag kan. Jouw hulp kan voorkomen dat anderen die dag ook het slachtoffer worden!

Bron: 
website Federale Politie
website Stop Pickpockets