09 feb 21 Voorzorgen voor weidedieren in de winter
We krijgen de laatste dagen veel meldingen binnen van inwoners die zich zorgen maken over dieren die bij deze vrieskou in de weide staan. De meeste dieren kunnen echter hun lichaamstemperatuur redelijk goed op peil houden en rillen net om hun temperatuur te verhogen. Landbouwhuisdieren komen dus zonder veel problemen ongeschonden de winter door in de weide, maar ze moeten wel voldoende eten, drinkwater (niet bevroren) en een tochtvrije beschutting hebben. Inspecteur Evelien Maesschalk van het team Dierenwelzijn geeft hieronder meer toelichting.
Koudegolf
Tijdens periodes van strenge vorst is het belangrijk dat de dieren over een afdak of natuurlijke schuilplaats beschikken. De schuilplaats moet groot genoeg zijn zodat alle dieren op de weide op een droge plaats kunnen liggen. Als er geen schuilplaats is in de weide, moeten de dieren binnengehaald worden.
De voeding moet aangepast en voldoende zijn om aan de energiebehoefte van het dier te voldoen. De energiebehoefte stijgt naarmate de temperatuur daalt.
Er moet zeer regelmatig vers drinkwater voorzien worden. Als er ijs ligt op de drinkbakken, dan moet dit ten minste tweemaal per dag worden gebroken.
Voorzorgen per diersoort
Weidedieren
Niet alle dieren zijn even geschikt om op de weide te staan tijdens slecht weer. Zo zijn schapen, geiten en ezels minder bestand tegen regen dan runderen en paarden. Volwassen runderen, paarden en schapen die gezond zijn, goed gevoed en een goede wintervacht hebben, kunnen tegen de vrieskou. Jonge en oudere dieren horen niet thuis op een weide als het vriest. Let er op dat er voldoende droge plaatsen zijn op de weide waar alle aanwezige dieren kunnen staan. Dierenverwaarlozing is niet altijd gemakkelijk te beoordelen. Een laagje ijs op de vacht van een paard wijst erop dat het dier goed geïsoleerd is, en niet noodzakelijk dat het kou heeft.
Honden
Verplaats de dagelijkse wandelingen naar de warmere momenten van de dag en wandel – waar mogelijk – in de zon. Let op met strooizout. De combinatie van koude en zout kunnen wonden, irritaties of zelfs brandwonden veroorzaken aan de poten van je hond. Knip de overtollige haren tussen de kussentjes van zijn poten, zo blijft er minder zout aan kleven. Smeer de poten voor het buitengaan in met vaseline en spoel ze na de wandeling af met lauw water. Zo verwijder je de zoutresten. Hierna wrijf je de poten droog met een handdoek. Irritaties en infecties die het gevolg zijn van de vrieskou genezen vaak erg traag. Wanneer je huisdier zichtbaar ongemakkelijk blijft lopen, neem dan contact op met je dierenarts.
Katten
Katten die veel buiten zijn, gaan tijdens koude dagen en nachten op zoek naar warme schuilplaatsen. Geef hen de kans om ergens binnen te kunnen schuilen (kelder, berging, tuinhuis,…) Soms zijn katten daarbij zeer creatief. Klop daarom eerst op je motorkap voor je je auto start.
Pluimvee
Bij extreem vriesweer kan je de kammen en lellen van kippen insmeren met vaseline om vrieswonden te voorkomen. Zorg er ook voor dat ze in een hok kunnen.
Andere dieren
Struisvogels en emoes hebben een afdak nodig. Zij kunnen wel tegen kou maar niet tegen regen en sneeuw.
Lama’s en alpaca’s hebben een droge ligplaats nodig. Zij hebben een dikke vacht, maar liggen graag droog.
Wat doe je als je denkt dat er sprake is van verwaarlozing?
Tracht eerst te praten met de eigenaar van de dieren.
Informeer je vooraf of er echt sprake is van verwaarlozing. Via de website van Dierenwelzijn Vlaanderen vind je alle info. Je kan een klacht indienen via het meldingsformulier.
Als je niet weet wie de eigenaar of verantwoordelijke is van de dieren of als je vindt dat de situatie dringend is, neem dan contact op met de politie. Dit kan telefonisch, via het digitaal loket of via de wijkagent.
Bron: website Dierenwelzijn Vlaanderen