Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

24 jun 20 Zwemmen in bevaarbare waterwegen is verboden

Het kan aanlokkelijk zijn tijdens hete zomerdagen, maar zwemmen in bevaarbare waterwegen en kanalen is verboden! Ook het duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is niet alleen onverstandig maar ook levensgevaarlijk.

De bevaarbare waterwegen in Vlaanderen zijn niet ingericht om te zwemmen. Gaan zwemmen in kanalen en bevaarbare waterwegen of duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is niet alleen onveilig, het is ook nog eens verboden. Voor het zwemverbod zijn er diverse goede redenen.

  • De voorbijvarende schepen kunnen voor risicosituaties zorgen. Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto’s. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Zelf zie je ook niet altijd een varend schip door de bouw van een brug of gewoon door onoplettendheid.
  • Schepen gaan ook sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. Ook de sluizen en stuwen op de rivieren en kanalen veroorzaken stromingen, die zwemmers voor problemen kunnen stellen.
  • De oevers zijn niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen.
  • Onder water kunnen onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die je kunnen verwonden. Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken.
  • Tenslotte kunnen ook de grote verschillen in temperatuur – de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud – kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Verkrampte spieren, de kans op onderkoelingsverschijnselen en bewustzijnsverlies is dan extra groot.
  • Zwemmen en duiken op bevaarbare waterwegen wordt enkel uitzonderlijk toegelaten in het kader van een vergund evenement zoals een triatlon of een zwemwedstrijd.

 Meer info op de website van de Vlaamse Waterweg.


(Foto: Joren De Weerdt)