20 feb 19 Populaire app Tik Tok: wat kan je doen als ouder?
Een van de populairste apps tegenwoordig heet Tik Tok, vroeger gekend als Musical.ly. Ondertussen telt deze app meer dan 700 miljoen gebruikers, vooral meisjes. Deze app is razend populair onder jongeren.
Wat kan je nu precies doen met deze app? Je kan muziekvideo’s bekijken, zelf clipjes maken en visuele effecten of filters hieraan toevoegen.
Waarom is deze app populair bij jongeren? De bedoeling is om je videoclip zo populair mogelijk te maken en heel wat likes en commentaren te verzamelen. Je kan ook met elkaar chatten.
Ook heel wat acht- en negenjarigen zijn al actief op deze app. Net zoals bij andere sociale media zoals Facebook, Instagram, Snapchat … zijn er wel enkele risico’s verbonden aan deze app. Je profiel wordt namelijk standaard als ‘openbaar’ aangemaakt. Iedereen over heel de wereld kan dus jouw clipjes zien, reacties plaatsen en kan je berichtjes sturen. Het kan dus wel dat je verzoekjes krijgt van vreemden die het niet altijd even goed met je voor hebben of zelfs grensoverschrijdende voorstellen van hen. Als je niet discreet omspringt met gevoelige informatie kan dit ook leiden tot cyberpesten en haatboodschappen.
Het is zeker niet de bedoeling om deze app te demoniseren, maar wel om jongeren attent te maken op de mogelijke risico’s zodat ze op een veilig manier deze app kunnen gebruiken. Misschien ook handig om te vermelden… Tik Tok hanteert, zoals Facebook, de minimum-leeftijdsgrens van 13 jaar.
Wat kan je als ouder doen?
- Trek het gesprek open: Vraag je zoon/dochter wat hij/zij tof vindt aan Tik Tok.
- Toon interesse: Bekijk samen videoclips, maak eventueel samen een videoclip.
- Toon je zoon/dochter hoe je van je profiel een privé-profiel maakt, zodat wildvreemden je clips niet kunnen zien. Iedereen die jouw clipjes wil zien, moet jou dan een ‘volgverzoekje’ sturen. Jij kiest dan zelf wie jouw clipjes te zien krijgt of niet.
- Leg ook uit dat ze selectief moeten zijn in het aanvaarden van vrienden of ‘volgers’. Niet iedereen hoeft alles van je te zien en ook niet alles van te weten. Bovendien weet je eigenlijk nooit echt wie aan de andere kant van het scherm zit.
- Toon je zoon/dochter dat je kan instellen wie jou privé-berichten kan sturen. Een wildvreemde hoeft dit namelijk niet te kunnen.
- Wees kritisch over clips: zie je bijvoorbeeld een huiskamer dat duidelijk in zicht komt met heel wat waardevolle spullen, leg je kind uit dat dit inbrekers kan aantrekken. Idem voor clips met schaarsgeklede jongeren en het nabootsen van sensuele handelingen, leg uit dat dit misschien verkeerde interesse kan opwekken bij anderen.
De collega's van politiezone Arro Ieper maakten een zeer interessante handleiding om de privacy-instellingen aan te passen op Tik Tok.