15 apr 16 Vijftien procent minder woninginbraken
In de periode januari – maart 2016 stelden we 49 inbraken in woningen vast. Daarnaast stelden we ook 27 pogingen tot inbraak vast. Voor de inbraken en de pogingen samen is dit een daling van vijftien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. De grootste daling zien we in Meerhout, gevolgd door Geel. In Laakdal was er een stijging van het aantal inbraken. Per 1 000 huishoudens werden in de zone de eerste drie maanden van 2016 drie gezinnen geconfronteerd met een (poging) inbraak. In 88 procent van de woninginbraken ging het om het hoofdverblijf.
Slaagpercentage
In 36 procent van de gevallen bleef het bij een poging. In bijna twee op de drie gevallen raakten de inbrekers dus binnen. Het slaagpercentage is gelijk gebleven ten opzichte van de eerste drie maanden van 2015.
Wanneer?
Net zoals de voorgaande jaren zien we een duidelijke piek tijdens de donkere maanden (januari – februari). In de maand januari stelden we 37 (pogingen tot) inbraken vast, in de maand maart waren dit er nog zestien. De meerderheid van de inbraken gebeurde overdag. Er is een duidelijke piek van inbraken tussen 17 en 19 uur. Vrijdag en zaterdag waren de ‘topdagen’.
Buit?
De inbrekers maakten voornamelijk juwelen (halskettingen, ringen, horloges, armbanden en oorbellen), cash geld en computers (laptop, …) buit. In meer dan de helft van de inbraken werd er aan de achter- of zijkant van de woning een raam of deur opengebroken.
Horen, zien en melden
De strijd tegen inbraken is een gedeelde zorg. Zie of hoor je iets verdacht, meld dit dan direct aan de politie! De afgelopen drie maanden kregen we 366 meldingen van verdachte personen, gedragingen, voertuigen of toestanden. Dit is een daling van elf procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We hebben verschillende zaken kunnen oplossen dankzij informatie van burgers. Dus twijfel niet en bel onmiddellijk als je iets verdachts ziet!
Diefstalpreventief advies
Elke inwoner van de politiezone kan gratis diefstalpreventief advies aanvragen. De politie heeft hiervoor veiligheidsvrijwilligers opgeleid. Aanpassingen kunnen gaan van eenvoudige zaken tot iets meer ingrijpende maatregelen. Diefstalpreventief advies kan zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouwwoningen aangevraagd worden via www.pzglm.be. Bij een nieuwbouwwoning gebeurt dit op basis van het bouwplan. Dit doe je best vooraleer je met de bouwwerken start. Woon je al in je huis, dan komt een specialist thuis langs en geeft advies op maat. In 2015 vroegen 203 inwoners diefstalpreventief advies aan.