30 mei 17 Gebiedsgebonden actie Geel levert resultaat op
Politieagenten uit verschillende teams van de zone werkten de voorbije weken samen aan een gebiedsgebonden actie in Geel en het verder onderzoek dat hieruit verder vloeide. Er werd vooral controle gedaan op dag- en nachtwinkels en ook op een carwash en enkele horecazaken. Bij deze actie werden ook heel wat externe partners betrokken: de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA), de Algemene Directie Toezicht op de Sociale Wetten van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid, de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid en het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Alle diensten stelden meerdere inbreuken vast.
Inbreuken politie
De politie stelde tien GAS-pv’s op tegen nachtwinkels voor verkoop van alcohol >18%vol en omdat er geen geldige vergunning kon voorgelegd worden. Daarbij kwamen nog drie processen-verbaal voor dagwinkels die te laat open waren. Ook werd er een proces-verbaal opgesteld voor huisjesmelkerij en mensenhandel. Eén persoon kreeg een proces-verbaal omdat hij illegaal in het land verbleef. Hij werd ook bestuurlijk aangehouden. Eén proces-verbaal werd uitgeschreven voor zwartwerk.
Inbreuken sociale inspectie
De sociale inspectie startte een dossier op voor een carwash. Eén horecazaak kreeg een schriftelijke waarschuwing. Eén feit van zwartwerk werd vastgesteld. Twee verdere onderzoeken bij nachtwinkels werden opgestart. Eén persoon was in overtreding met de werkloosheidswetgeving. Eén proces-verbaal werd opgesteld omdat twee werknemers niet waren aangemeld in het wettelijk voorziene registratiesysteem. Eén feit van zwartwerk werd vastgesteld.
Inbreuken FAVV
Het FAVV gaf drie waarschuwingen, één opmerking en stelde twee processen-verbaal op voor inbreuken die de voedselveiligheid in het gedrang kunnen brengen.
Hercontrole carwash
De carwash werd na een paar weken opnieuw gecontroleerd. De politie kon hierdoor het opgestarte dossier van huisjesmelkerij en mensenhandel verder opbouwen. Er werd opnieuw een persoon aangetroffen die illegaal in het land verbleef. Deze kreeg alvast een proces-verbaal voor zwartwerk. En hij werd aangeboden aan de Dienst Vreemdelingenzaken. De uitbater werd bestuurlijk opgesloten omdat hij op het politiebureau de orde verstoorde. Hiervoor kreeg hij ook nog een Gas-pv.
De Vlaamse wooninspectie gaf bovendien tweemaal advies om een pand onbewoonbaar te verklaren. Er werden opnieuw inbreuken op het wettelijk registratiesysteem van werknemers vastgesteld. Er was ook opnieuw illegale tewerkstelling.
De resultaten van alle diensten staan gebundeld in een proces-verbaal om een volledig beeld van de situatie te schetsen.