Bel 112 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 014 56 47 00

dringend 112
niet dringend 014 56 47 00

30 apr 24 Meer dan 200 inschrijvingen voor thema-avond ‘Geel, (on)veilige stad!?’

Op 29 april 2024 organiseerden de stad Geel en de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout een thema-avond onder de titel: ‘Geel, (on)veilige stad!?’. Met zo’n 200 aanwezigen was de interesse in dit onderwerp groot. Tijdens de avond was er ruimte voor zowel feitelijke informatie als voor vragen en bezorgdheden van inwoners.

Het thema werd overschaduwd door het incident van maandag 22 april 2024 aan het station van Geel, waarbij drie jongeren gewond raakten bij een vechtpartij waar ook een mes werd gebruikt. Burgemeester Vera Celis benadrukte aan de start van de avond dat er veel begrip is voor de vragen en bezorgdheden van inwoners: “Het stadsbestuur keurt dergelijk incident en geweld ten zeerste af. Ondanks alle inspanningen van de stad, de politiezone en andere partijen loopt het soms helaas mis. Net als in andere steden duiken er ook in Geel problemen op. Hier mogen we niet blind voor zijn. Toch blijft het belangrijk om een genuanceerd en correct beeld te geven over de veiligheid in onze stad.”

Veiligheidsperceptie vs. realiteit

Professor psychologie Bram Vervliet schetste tijdens de avond de "veiligheidsparadox": ondanks dat de criminaliteit de afgelopen decennia sterk gedaald is, neemt het gevoel van onveiligheid toe. Dit fenomeen is niet uniek voor Geel, maar speelt zich af in steden en gemeenten in onze Westerse wereld. Vervliet legt de relatie tussen media, psychologie en marketing om het steeds toenemende onveiligheidsgevoel te verklaren.

Cijfers tonen dalende criminaliteit

Korpschef Dirk Van Aerschot presenteerde cijfers die dit beeld bevestigen. Bijna alle geregistreerde misdrijven in Geel vertonen een dalende trend over de afgelopen 25 jaar. Ook de aangiftebereidheid is gestegen. Ondanks deze positieve evolutie ervaart 24% van de Gelenaren zich soms onveilig, en 6% altijd of vaak. Opvallend is dat onaangepaste snelheid in het verkeer (43%) als grootste bron van onveiligheid ervaren wordt, terwijl criminaliteit en overlast veel lager scoren (respectievelijk 22% en 17%). Korpschef Van Aerschot wijst ook naar de impact van berichtgeving, met name op sociale media. Sensationele berichten en filmpjes, die vaak een vertekend beeld van de realiteit geven, kunnen leiden tot een onterecht gevoel van onveiligheid en zorgen voor polarisatie.

Van Aerschot haalde ook de stijging van het aantal drugsgerelateerde feiten en de problematiek van hangjongeren aan om het toegenomen onveiligheidsgevoel te verklaren. “Drugsdealen gebeurt tegenwoordig heel openlijk”, zegt hij. “Bij inwoners leeft de perceptie dat dit zo maar kan zonder interventie van de politie, maar dat klopt uiteraard niet. Politieploegen controleren geregeld personen en voertuigen. We roepen inwoners ook op om drugsdealen op straat altijd te melden. Ook opgenomen beelden, bijvoorbeeld via GSM, zijn handig voor verder onderzoek. Sinds de zomer van 2023 werkt de politie samen met de stad aan overlast door hangjongeren. Het aantal meldingen van overlast door hangjongeren is de voorbije maanden gedaald. Incidenten zoals de steekpartij aan het station hebben een grote impact op de perceptie. Al willen we hiermee geenszins de feiten minimaliseren.”

Vragen van inwoners

Burgemeester Vera Celis en de drie sprekers beantwoordden tijdens een panelgesprek, geleid door Stefan Buelens van RTV, de belangrijkste vragen die de ingeschreven deelnemers vooraf hadden ingestuurd. De vragen waren heel uiteenlopend, van de aanpak van drugpreventie tot de werking van de politiezone en de wijkagenten. Elke deelnemer ontvangt op de vragen die hij of zij stelde binnen korte tijd een schriftelijk antwoord.

Blijven investeren in veiligheid

Burgemeester Vera Celis sloot de avond af met de belofte dat de stad Geel zich maximaal blijft inzetten voor een veilige leefomgeving. Geel nam al heel wat initiatieven en zal ook de komende periode blijven investeren in veiligheid en in de lokale politiezone. Zo zal ze het cameranetwerk verder uitbreiden en maakt de politiezone ondertussen gebruik van bodycams. In 2023 verhoogde de stad al de basisdotatie aan de politie met tien procent. In 2024 werd ook de aanvullende bijdrage opgetrokken. Voor 2024 bedraagt de basisdotatie 6 447 027,50 euro. In 2023 was deze aanvullende bijdrage 100 898,92 euro uitgekeerd. Voor 2024 is een bedrag van 308 666,64  euro geraamd.

 

Bron: persbericht stad Geel